10 Eylül 2007 Pazartesi

Kanada Turist ve Ogrenci Vizesi


1- Turist Vizesi
Kanada'da 6 aylık ve/veya 6 aya kadar eğitim almak için sadece Turist Vizesine ihtiyacınız vardır. Kanada'dan ayrılmadan ve bir Kanada Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna başvurmadan bu süre kesinlikle uzatılamaz veya eğitim gördüğünüz bir alandan diğerine geçilmez.


2- Öğrenci Vizesi
Kanada'da 6 aydan daha uzun süre eğitim almayı planlıyor veya kısa süreli eğitiminiz sonrasında bir başka alanda da eğitim almayı planlıyorsanız, öğrenci vizesi almanız gerekir. Öğrenci vizesinin yukarıda açıklanan Turist vizesine göre vize işlemindeki tek farkı, sizden sağlık raporu istenmesi ve Kanada'da eğitim aldığınız sürece vizenizi uzatabilme şansı vermesidir.


Vize Belgeleri


* En az 6 ay geçerli pasaport
Pasaportunuz, Kanada'ya giriş yapmayı düşündüğünüz tarihten itibaren eğitiminiz bitene kadar geçerli olmalıdır.


* Dört adet vesikalık fotoğraf
Fotoğrafınız yüksek kalitede olmalı ve sizin güncel halinizi yansıtmalıdır. Fotoğraflarınızın arkasına adınızı soyadınızı ve doğum tarihinizi yazın.


* Vize Başvuru Formu
Bu formu, KARYA tarafından size verecek ve firmamız gözetiminde hatasız bir şekilde doldurmanız sağlanacaktır.


* Ek Aile Bilgi Formu
Bu formu 18 ve üzeri yaşlarda olan herkes doldurmalıdır. Bu formu, KARYA danışmanları size verecek ve onların gözetiminde hatasız bir şekilde doldurmanız sağlanacaktır.


* Öğrenim ve İş Geçmişi Formu
Bu formu 18 ve üzeri yaşlarda olan herkes doldurmalıdır. Bu formu, KARYA danışmanları size verecek ve onların gözetiminde hatasız bir şekilde doldurmanız sağlanacaktır.


* Vize Ücreti
Vize ücretinin herhangi bir Garanti Bankası 9091287 numaralı hesaba yatırdığınıza dair banka dekontunun aslı; turistik vize giriş ücreti için $ 75 CAD, çok giriş için $ 125 CAD'dir. Başvurular, gerekli ücret Büyükelçilik hesabına tam olarak yatmadığı sürece işleme alınmamaktadır. Başvuru geri çekildiği taktirde veya vize talebi reddedildiğinde geri ödeme kesinlikle yapılmamaktadır.


* İyi Niyet Mektubu
Kanada'da yapacağınız eğitimin ileriye dönük planlarınıza ne ölçüde faydalı olacağını kısaca anlatan bir niyet mektubu


* İyi Hal Kağıdı
Savcılıktan alabilirsiniz.


* Diploma veya Öğrenci Belgesi
Mezun durumda iseniz geçici çıkış belgesi veya diploma fotokopisi, öğrenci iseniz son bir kaç hafta içinde alınmış öğrenci belgesi. Eğitiminize ara vererek yurtdışına çıkıyorsanız, okuldan izinli veya kaydınızı dondurabileceğinize dair yazı almalısınız.


* Eğitim Sertifika ve Belgeleri
Daha önce dil kursuna gittiyseniz devam sertifikası veya okuldan alınmış hangi sürelerle hangi kura gittiğinize dair devam yazısı, varsa aldığınız veya almakta olduğunuz sertifika programları, meslek eğitim programları vb belgeler


* (Evli iseniz) Aile Belgeleri
Evlilik Cüzdanı, eşinizin ve çocuklarınızın kimlik fotokopileri


* Mali Durum Belgeleri
Aşağıda açıklanan belgelerle, yurtdışında bir işte çalışmadan, tamamen kendi imkanlarınızla eğitim alacak düzeyde maddi olanaklara sahip olduğunuzu ispatlamalısınız. Bankada en az 3 ay süreyle hareket gören nakit birikiminiz olmalıdır. Birikimleriniz tamamen size veya ailenize ait olmalıdır. Göstereceğiniz paranın kaynağı çok önemlidir. Borç, kredi veya emanet olarak aldığınız paralar kabul edilmeyebilir.

Öğrenciyseniz veya bir işte çalışmıyorsanız;


Ailenizin tüm ev ve arsa tapu fotokopileri
Ailenize veya size ait olan tüm banka hesap cüzdanları aslı veya son 6 aylık hareketi gösteren hesap ekstreleri
Bankadan alınan son hesap bakiyesini belirten resmi yazı
Varsa) Otomobil ruhsat fotokopileri
Kredi kartı ekstreleri
(Aileniz maaşlı çalışıyorsa) Çalıştıkları işyerinden kaç yıldır çalıştıklarını ve şu anki görevini açıklayan resmi yazı, son 3 aylık maaş bordroları, (SSK'lı iseler) SSK işe giriş bildirgesi
(Aileniz serbest çalışıyorsa) Vergi levhası fotokopisi, Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi, Oda Sicil Kağıdı
(Varsa) Repo, Borsa, Tahvil hesaplarıyla ilgili hesap hareketleri ve son bakiyeleri gösteren resmi yazıların orijinalleri
(Evli iseniz) Eşinize ait (varsa) maaş bordrosu, (varsa) ruhsat-tapu fotokopileri

Kendi işinizi yapıyorsanız veya bir yerde çalışıyorsanız;


Ailenize ve size ait olan tüm ev ve arsa tapu fotokopileri
Ailenize veya size ait olan tüm banka hesap cüzdanları aslı veya son 6 aylık hareketi gösteren hesap ekstreleri
Bankadan alınan son hesap bakiyesini belirten resmi yazı
(Varsa) Otomobil ruhsat fotokopileri
Kredi kartı ekstreleri
(Maaşlı olarak çalışıyorsanız) Çalıştığınız işyerinden kaç yıldır çalıştığınızı ve şu anki görevinizi açıklayan resmi yazı, eğitiminiz süresince izinli olduğunuza dair yazı, bu yazıyı imzalayan kişinin imza sirküsü, son 3 aylık maaş bordrolarınız, (SSK'lı iseniz) SSK işe giriş bildirgesi (Serbest çalışıyorsanız) İşyerinizin vergi levhası fotokopisi, Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi, Oda Sicil Kağıdı, imza sirküleriniz, (varsa) Şirket hesabınızla ilgili bankadan alınmış son bakiye durumunu belirten resmi yazı ve son 6 aylık hareketi gösteren hesap ekstresi
(Evli iseniz) Eşinize ait (varsa) maaş bordrosu, (varsa) ruhsat-tapu fotokopileri
(Varsa) Repo, Borsa, Tahvil hesaplarıyla ilgili hesap hareketleriniz ve son bakiyeleri gösteren resmi yazıların orijinalleri


ÖNEMLI HATIRLATMALAR

Quebec eyaletinde eğitim için, Ouebec hükümetinin vereceği bir onay belgesi gerekmektedir (CAQ). Okulunuz size CAQ ile ilgili gerekli formları gönderecektir yada bu belgeden muaf olduğunuzu bildirecektir.

Başvuru formları İngilizce veya Fransızca olarak doldurulmalı ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.

İmzasız, eksik yada tam yanıtlanmamış başvurular iade edilir. Başvuru formları Türkçe doldurulduğu takdirde iade edilir.

Başvurunun iade edilmesi son kararın gecikmesine yol açabilir.


Vize verme yetkisi yalnızca Büyükelçiliğe aittir ve Kanada'nın Göçmenlik Yasa ve Mevzuatı esas alınarak değerlendirilir.

Türk vatandaşlarının turistik vizeleri bir günde sonuçlanmaktadır.

Öğrenci vizelerinin sonuçları, sağlık raporu alınması gerektiği için 4-6 hafta sürmektedir.

Büyükelçilik, verilecek kararın birkaç gün gecikmesine yol açabilecek kişisel mülakata çağırma yada başvuru ile ilgili herhangi bir belgeyi talep etme ve Büyükelçiliğe sunulan evrakları hazırlayan kişi veya kuruluşla temasa geçerek herhangi bir belgenin doğruluğunu araştırma hakkını saklı tutmaktadır.

Sağlık muayenesinden geçen başvuranlar, muayene sonuçlarının, en az 4-6 hafta alacağını bilmelidir.

0 yorum: